Lehnsbjerg

Tilflytterservice bliver sikret endnu et år, og borgmester Winni Grosbøll (S) åbner også for, at samtaler i efteråret kan ende med at gøre ordningen permanent. Specialtilbuddet DASK under Ungdomsskolen får også et år mere efter kritikken af at afvikle det. Og målt i kroner og øre er Gudhjem Svømmehal den største vinder med fire millioner kroner til det nye varmtvandsbassin.

Det er hovedtrækkene i den aftale om, hvordan kommunen skal bruge sine uventede ekstra 12 millioner kroner, som partiernes gruppeformænd i kommunalbestyrelsen blev enige om torsdag. Pengene kommer til rådighed, fordi Bornholm fik flere penge fra statens piulje til særligt udsatte kommuner, end Bornholm havde søgt om at få.

– De sidste penge kom belejligt. Næste års budget havde i forvejen nogle helt andre forudsætninger, end vi hidtil har set. Men vi kunne stadig ikke gøre alt det, som vi gerne ville, og der var også stadig nogle besparelser. Dem fjerner vi nogle stykker af med de ekstra penge her, siger Winni Grosbøll.

Hjemmeplejen får desuden 900.000 kroner til elcykler, halvanden million kroner ekstra til at anlægge flere offentlige toiletter vil betyde to eller tre nye, og kommunen lægger også en halv million kroner ekstra oveni de tre millioner, som budgetforliget sidst i august satte af til flere voksne i børnehusene.

Desuden slipper skolerne for at stoppe projekter for i alt godt 800.000 kroner, der bliver 750.000 kroner ekstra til at imødegå sommerens stedvise parkeringskaos, og Bornholms Museum bliver sikret 500.000 kroner til arkæologisk gravearbejde.

Bornholms mange patienter med sukkersyge undgår at opleve, at kommunen skærer 715.000 kroner af hjælpen til dem, mere vild natur og flere insekter bliver tilgodeset med 500.000 kroner, og næste sommer bliver der også råd til aktiviteter for både børn og unge, handicappede og brugere af psykiatrien. Endelig får Plejecenter Klippebo 380.000 kroner til en ny minibus.

Noget til alle hovedområder

På den måde rummer aftalen om at bruge de 12 millioner kroner noget til alle kommunens hovedområder, så Winni Grosbøll kommer vidt omkring, når hun skal kommentere aftalen. Først Tilflytterservice, der i første omgang bliver sikret endnu et år til at skaffe flere indbyggere.

– Tilflytterservice får et års bevilling mere, og så har vi også allerede haft nogle indledende samtaler med Business Center Bornholm om, at vi skal kigge på, hvordan vi skal skrue Tilflytterservice sammen fremadrettet, siger hun.

– Samtidig er Bornholm i dag i en anden situation, end da vi oprettede Tilflytterservice for fire år siden. Så Business Center Bornholm og kommunen har givet hinanden håndslag på at se på, om Tilflytterservice måske skal henvende sig til nye målgrupper, og om vi kan sikre en blivende drift, så det ikke bliver stop-and-go, siger Winni Grosbøll.

Specialtilbuddet DASK under Ungdomsskolen stod til at blive stoppe, fordi indsatsen alligevel skal lægges om. Nu bliver overgangen et år længere.

– Vi har dels lyttet til de bekymringer, der har været omkring, at det i hvert fald ikke måtte gå for hurtigt. Ved at aftale, at vi udskyder det, giver vi DASK et år ekstra og en bedre overgang til et nyt system, som mange er enige om. Det handler om, at vi ikke taber nogen undervejs, siger Winni Grosbøll.

Oveni de tre millioner kroner, som budgetforliget satte af til flere voksne i børnehusene, kommer der nu yderligere en halv million, svarende til godt og vel en enkelt ekstra pædagog.

– Vi har en ambition om at styrke småbørnsområdet, og så skal vi også op på minimumsnormeringerne, når Folketinget har en aftale om den sag. Det er vi slet ikke i mål med endnu, men her kommer vi et lille stykke mere af vejen, siger Winni Grosbøll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.